Završen ligaški dio SEHA sezone: Što su pokazali klubovi u drugoj sezoni

Brest Meshkov - Borac 6.10.2012.

Meškov osvježenje, Lovćen iznenađenje, Makedonci favoriti

Druga sezona je donijela je nastup 10 klubova iz 6 zemalja (BiH 3, Hrvatska 2, Makedonija 2, Crna Gora 1, Slovačka 1, Bjelorusija 1). Novi u društvu su bili Bjelorusi, nije bilo predstavnika Srbije, dok je Crna Gora sa dva pala na jednog predstavnika. Četiri trenera su preživjela sezonu na klupama - Červar, Vujović, Kamenica i Dugić, šest nije - Goluža, Rašić, Savukinas, Trninić, Puljević, Milošević. Od 90 utakmica, 88 je odigrano, 2 su riješene za zelenim stolom (Tatran protiv Metalurga i Izviđača).

Što su pokazali klubovi?

1. MEŠKOV BREST (Bjelorusija) 40 bodova

Za prvu sezonu više nego dobro. Prvo mjesto samo pokazuje o kakvom se ambicioznom klubu radi. Ako se doda da u Bjelorusiji puno pokazuje i Dinamo iz Minska to samo znači da su svi skupa na dobrom putu. Sezona je počela loše, slijedilo je preslagivanje, pojačavanje. Trenera Savukinasa zamijenio je dotadašnji asistent Astrauskas. Oko Čerapenke, Šumaka, Vukića, Baranova, Knudsena, Atajevasa je rasla momčad koju je pojačao Markotić i Bjelorusi su izrasli u ligaški broj 1 pokazavši da su momčad koja može sa svima. Strašan plus za ligu u budućnosti nastave li tim putem.

2. METALURG (Makedonija) 39 bodova

Lani su bili četvrti, ove sezone su drugi. Lani su bili finalisti, ove sezone su favorit broj 1. Sjajan tim, što potvrđuju makedonski naslovi, ali u prvom redu i plasman u četvrtfinale Lige prvaka u kojem ulaze u ravnopravnu borbu s poljskim Kielcem za nastup na Final fouru u Kölnu. Lino Červar sjajno je balansirao s momčadi u najnapornijoj sezoni do sada i ne treba sumnjati da se posebno pripremaju pokazati Linine riječi da su trenutno 'prvi tim na Balkanu'. Nisu išli u Prešov, u Zagreb su došli s klincima, da je bilo drugačije mogli su biti i jedinica na kraju lige, no kako nije presudno nisu stiskali gas do kraja. Stanić, Mojsovski, Mirklovski, Kozlina, Vugrinec… Sjajan tim, bez obzira na Bjeloruse favoriti za naslov.

3. VARDAR (Makedonija) 36 bodova

Lani su bili treći, pa prvaci. Veselin Vujović je pokazao da sjajno za odmjeriti stvari i dovesti momčad u špicu forme kada bude najpotrebnije. Imali su ponešto problema, ozljeda, ali su se uz manje napore ipak izvukli i izborili Final four. Mogu sastaviti odličnu obranu sa Dragašem i Abutovićem, imaju lidere u Pribaku i Karačiću, provjerene majstore Petrića, Markovića, Rajkovića… Metalurg će imati, ne treba sumnjati, najopasnijeg mogućeg protivnika u polufininalu lige.

4. CO ZAGREB (Hrvatska) 35 bodova

Lani prvi, ove sezone teško četvrti. Teško će se sjetiti sezone u kojoj su upisali 2 egala i 5 poraza u 18 susreta lige. Da su gubili doma (Meškovo, dva poraza), da su strepili za plasman skoro do kraja… No, mlada momčad, bez osmorice ključnih igrača od lani ostvarila je cilj plasmanom na Final four. Sve više od toga bilo bi nagrada. Makar, sa Zagrebom nikad ne znaš. Sigurno je sezona promovirala i isčeličila Ivića, Stepančića, Mandalinića, Šprema, Batinovića, Brozovića u novu snagu. Sigurno da im je silno nedostajao ozlijeđeni Špiler koji će biti na završnici… Ostali su bez trenera Goluže, jer nemoguće je raditi dva posla i u klubu i u reprezentaciji,  a ni spomenutim mladićima nije puno lakše u svojoj prvoj teškoj sezoni u kojoj su mnogi od njih donijeli i svjetske bronce iz Španjolske. Zagreb je sigurno na dobrom putu, sljedeće pitanje je može li ustrajati.

5.  TATRAN (Slovačka) 36 (-1)

Slovaci lani na Final fouru, ove sezone kratki za bod. I njima je sezona bila teža nego inače, no neplasman u završnicu je lakše pao s obzirom da su usporedno napravili veliki uspjeh plasmanom u skupine novoformiranog Kupa EHF. Kroz sezonu su puno očekivali od Sobola koji se vratio, pa ponovo otišao, otišao je i Kopčo, ozlijedio im se Rabek, ostali su bez trenera Rašića kojeg je nakon dugo vremena zamijenio Roman Lamač. Igrali su dobro, Europa zna za Antla, Kristopansa, Radčenka, Rabeka, Urbana, Verkića... Oni su visoki standard SEHA lige  i zaslužuju sve čestitke i na ovoj sezoni.

6. LOVĆEN (Crna Gora) 29 bodova

Rekli bismo s obzirom na stanje, financije, probleme da su Cetinjani bli najugodnije iznenađenje lige. Ravnopravno su igrali s favoritima za Final four i u malo boljim okolnostima… Mijenjali su trenera, otišao je Pero Milošević došao Zoran Avramović, sjajan je bio Igor Marković ponajbolji strijelac lige s  lijevog krila, sjajne su karakteristike Vujovića, Perišića, Grbovića, Draškovića, Jovetića... Njima treba podrška, jer sve što rade ima smisla. Ne zaboravite, Crna Gora je bila na SP u Španjolskoj, Crna Gora je izbacila sa SP Švedsku, Crna Gora ima žene prvakinje Europe i na klupskom i na reprezentativnom planu. Lovćen je jedan veliki razlog za dio cijele te priče.

7. NEXE (Hrvatska) 25 bodova

Našičani su razočarani, ali nema previše razloga za to. Problemi su dominirali, financije su im raskomadale momčad koju su stvarali godinama. Otišli su Barišić, Kević, Velić, pa onda Mataija, Markotić. Bili su sve kraći kako je sezona išla kraju i jednostavno nisu izdržali. Nisu uspjeli popratiti sjajan start sezone. No, Kasim Kamenica je s Ivićem, Vujićem, Varvodićem, Mrđenovićem, Kozinom, braćom Lelić, Šunjićem koji je reprezentativac Hrvatske, napravio lijep posao i sada je ključna stvar da klub opstane, jer financije su velika prijetnja.

8. BORAC (Bosna i Hercegovina) 11 bodova

Prvi od tri BH ligaša. A problema nije nedostajalo, jer uoči sezone otišli su mnogi. No, Zoran Trninić je konsolidirao tim, ulovili su ritam, a na kraju i pojačanja braću Burić, Malinovića, Milasa iz Ljubuškog. Financije su problem, ostanak u ligi je stvar odluke čelnika. U Banja Luci i pitanje tradicije, ponajveće u gradu. Trninića je na klupi zamijenio Jovica Cvetković i sada je cilj biti prvi u BiH. SEHA je bila idealno zagrijavanje. Svi vjeruju da će i ostati.

9. IZVIĐAČ (Bosna i Hercegovina) 9 bodova (-1)

Ljubušaci su zbog financija došli  probleme, momčad se prorijedila s njom i bodovi, pa je pretposljednje mjesto očekivano. Mladen Škorput zamijenio je Iliju Puljevića, škola traje, Akademija daje, ali pitanje je mogu li tolike promjene  u konačnici biti riješenje. To je najveće pitanje pred kojim su trenutno.

10. SLOGA (Bosna i Hercegovina) 4 boda

Sloga je ušla na mjesto sarajevske Bosne koja je dugo godina vladala u BiH. Lani je u finalu BH prvenstva pobijedila Borac, turnir u Doboju je postao ponovo meka okupljanja velikih klubova kao nekad, više se očekivalo, ali Sloga je pokazala jako malo, čak je i u BH društvu u kojem je službeno prva, bila posljednja. Trener Dugić nije mogao izvući i momčadi nešto više i prvi posao pred njima je konsolidacija. S novom dvoranom možda…

Kako će biti dogodine, u trećoj sezoni, sa sponzorom lige Gazpromom… Za očekivati je veliki korak naprijed.