Meškov iz bjeloruskog Bresta najveće osvježenje SEHA lige: najbolji desetogodišnjak

Brest Meshkov - Borac 6.10.2012.

Meškov iz Bresta najugodnije je osvježenje SEHA lige ove sezone. Klub koji je nastao 9. travnja 2002. godine kao nastavak prosvjetiteljskog sportskog, rukometnog, djelovanja Anatolija Petroviča Meškova, po kojem danas nosi ime, hrabro se ulovio u koštac sa SEHA izazovima. Svjesni svih problema, ušli su u natjecanje, rasli kroz njega i nakon 12 odigranih kola dijele vodeću poziciju sa CO Zagrebom.

Priča o rukometnom Brestu idealno se uklapa u priču o buđenju nekad rukometnog giganta Bjelorusije. Nekad veliki SKA Minsk, trostruki europski prvak iz druge polovice 80-tih, velika rukometna imena pod stručnim vodstvom nezaboravnog Spartaka Mironoviča, oblikovali su svjetske rukometne trendove. Raspadom nekdašnjeg SSSR-a malo se priča zaustavila, ali polako kroz Dinamo iz Minska, Meškov i reprezentaciju dolazi na veliku scenu. Odlično rade legendarni Jurij Ševcov, Sergej Bebeško, prije njih Aleksandar Karšakijević... Sergej Rutenka daans igrač Barcelone je ponajbolji europski igrač posljednjeg desetljeća... I uz sve to raste i Meškov, želeći biti konkurentan. Školu nadopunjavaju dobrim inozemnim pojačanjima da bi ojačali brže nego kroz isključivo proces stvaranja svog kadra. Otvorili su se prema Europi i uspjevaju...

 

Početak sezone je bio težak, očekivanja velika, a momčad nedovoljno jaka da taj teret nosi. Počelo je porazima u Skoplju od Vardara, pa u Prešovu od Tatrana, pa u Našicama od Nexea, pa je bod izgubljen u cetinju od Lovćena, pa se ispalo i iz Kupa EHF od Göppingena, no malo pomalo momčad je popunjavanja, stigla su pojačanja Knudsen, Markotić, Kostadinović... Došlo je i do smjene na klupi, Gintarsa Savukinasa zamijenio je Miglius Astrauskas. I krenulo je... Pali su u Brestu CO Zagreb, Metalurg, Vardar i Tatran - sva četiri sudionika Final Foura prve sezone. Danas je to momčad koja je postala favorit za osvajanje SEHA lige, momčad poduplana na svakoj poziciji visokom kvalitetom.

 

Brane odlični mladi reprezentivac Bjelorusije Vitalij Čerapenka, a uz njega je hrvatski vratar velikog međunarodnog iskustva Vladimir Božić. Na krilima su  sve reprezentativci - hrvatski  Ljubo Vukić i ruski Jurij Tatarin, a desno bjeloruski Maksim Baranau i srpski Miloš Kostadinović koji je na početku sezone zamijenio ozlijeđenog srpskog reprezentativca Milana Đukića. Na crti je snažni i visoki bjeloruski div Vječeslav Šumak, a vanjska linija im je posebna snaga. U njoj glavnu riječ vodi danski internacionalac Henrik Knudsen na sredini, lijevo je tandem Litavac Nerius Atejevas i domaći reprezentativac Anton Prekapenia, a desno mladi hrvatski reprezentativac Robert Markotić i uz njega univerzalni reprezenativac Bjelorusije Kiril Knjazev. Širinu vanjske linije daju Litavac Vaidotas Grosas, BH reprezentativac Ivan Karačić i nekad veliki litavski talent Valdas Novickis.

 

10 godina postojanja, 5 naslova prvaka Bjelorusije, 6 osvojenih Kupova Bjelorusije. Lani su igrali četvrtfinale Kupa pobjednika kupova protiv Aragona i to im je bio najveći doseg, no skupa sa SEHA-om ovo je bez obzira na ispadanje u Europi, najveći iskorak u deset godina postojanja.